Співпраця вчителя і батьків

Співпраця вчителя та батьків – залог успішного навчання та виховання дітей

      “Ми дуже помиляємося, коли думаємо, що життя дитини в шкільному віці все належить школі; ні, школа має тільки дуже невелику частку в тому природному розвитку дитини, на яке набагато більше впливає час, природа і сімейне життя»

                                                                                                                                                        Ушинський К.Д.

    Шановродні батьки, давайте виховувати дітей разом! Тільки наша спільна праця зможе дати нам хороші плоди!

   Неможливо плеснути в долоні однією рукою. Учитель – це тільки одна «долонька». І якою б сильною, творчою і мудрою вона не була, без вас, дорогі батьки, без вашої другої «долоньки», вчитель безсилий.

   Школа не завжди може задовольнити всі запити батьків. І все ж… Якщо подивитися на ситуацію з іншого боку. Що залежить від батьків? Як вони будують свої стосунки з освітньою установою, в якій навчається їхня дитина? Що дорослі можуть зробити для того, щоб школа не стала «полігоном» для конфліктів, а була другим домом для їх дітей? Виявляється, для цього треба зовсім небагато: треба тільки навчитися вибудовувати взаємини один з одним.

      Ось деякі рекомендації батькам, як будувати відносини з вчителями вашої дитини

     Постарайтеся побачити в учителі свого союзника, зрозуміти його заклопотаність справами вашої дитини, розділяйте високу відповідальність, яку він несе на собі.

     Цінуйте бажання педагога повідомити щось нове і важливе про вашу дитину.

     Завжди ставтеся до вчителя шанобливо, особливо виявляйте це в присутності дітей, не говоріть різко про помилки ваших педагогів, хоча і їм, як і всім людям властиво помилятися.

     Терпляче вислуховуйте педагога, не соромтеся і не бійтеся задавати питання, щоб виключити недомовки і неясності. Чим більше ви будете знати, тим легше буде спілкуватися.

     Не давайте волі емоціям: коли відчуваєте, що їх важко контролювати, уявіть себе на місці вчителя.

     Відвідуйте батьківські збори, проявляйте на них активність, надайте посильну допомогу вчителям. Це підвищить ваш авторитет не тільки в школі, але і в очах власної дитини.

     Якщо ви вважаєте, що педагог вас не розуміє, задумайтеся, чому це відбувається, і як ви можете змінити ситуацію.

     Якщо у вас виникають труднощі у вихованні дитини, відверто скажіть про це педагогу: разом буде легше їх подолати.

     Пам’ятайте, що виховання не може бути успішним, якщо між вчителями і батьками погані стосунки. Для того, щоб навчити дитину необхідним соціальним навичкам, батьки повинні не тільки розповісти про них підростаючій людині, але і демонструвати їх на практиці. Подумайте, будь ласка, якими бачаться дитині ваші ділові та особисті стосунки з учителями? Погодилися б ви, щоб він будував взаємодію з іншими людьми, скориставшись саме вашою моделлю? Якщо так, то вас можна тільки привітати. Якщо ні – у вас ще є час, щоб щось змінити.

     Тільки  разом ми подолаємо всі труднощі!

    Тому будь-яка ваша допомога – це добрий знак того, що все у нас вийде, дорогі батьки. Давайте виховувати наших дітей разом!!!

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

About Larisa

Учитель математики Кременчуцького ліцею інформаційних технологій №30 імені Н.М. Шевченко

Leave a Reply

Your email address will not be published.